Min anteckningsbok

Tips för att bråka mer konstruktivt!

En vanlig myt om relationer är att de bästa relationerna aldrig har några konflikter

Men, var ska vi då växa? Om vi aldrig vågar ”rock the boat” och ha samtal som i stunden kan kännas som obekväma? 

Vi bär på en tro att konflikter är en viktig del i att få en relation att växa och blomstra. Vi tror också att det är viktigt att vi som par lär oss att ha mer konstruktiva konflikter – för att inte skada relationen utan ge näring till den. 

Avsaknad av konflikter i en relation kan istället handla om undvikande försvarsmekanismer som du lärt dig i tidig ålder – helt enkelt för att tryggheten att uttrycka din sanning inte fanns när du var liten. 

  • En konstruktiv konflikt tar oss närmre och i djupare kontakt med varandra. 
  • En destruktiv konflikt skapar avstånd och tar oss längre ifrån varandra

Så hur ska vi då göra för att bråka mer konstruktivt? Testa att tillsammans använda er av följande tips och se vad som kan hända:

1. Påminn varandra om att ni är på samma lag! Ja, för så är det ju! Oavsett hur triggade och frustrerade ni än må vara på varandra i stunden så är ni ju faktiskt på samma lag. Ni är i en relation och har valt varandra. Kanske har ni till och med denna konlfikt just FÖR ATT ni älskar varandra? Påminn varandra om att ni är på samma sida av planhalvan, ni är på samma lag! 

2. Var nyfikna på den positiva intentionen som ni båda är ute efter. Kanske vill ni uppnå samma sak? Ja, i konflikter är det lätt hänt i att vi fastnar i att vi har två helt olika behov som krockar. Men är det verkligen så? Om ni går djupare? Kanske är det så att ni på ”ytan” vill två helt olika saker? Vad finns där under? Vad är det egentligen ni båda längtar efter? Ofta finns det en gemensam positiv intention som kanske kan låta något i stil med ”jag vill känna mig mer älskad, trygg och sedd i relationen” – oavsett hur vägen dit ser ut. 

3. Prata om konflikten efteråt – vad var det som hände och varför? En viktig nyckel för att skapa en känsla av att konflikten är något konstruktivt som tar oss närmre och i djupare kontakt med varandra är att prata om konflikten efteråt. Att observera och reflektera över era mönster och strategier i efterhand är en viktig del för att kunna dra lärdomar till nästa gång och förstå varandra bättre. Några frågor att ställa er själva och varandra kan vara: 

  • Varför blev det som det blev? 
  • Hur hade vi kunnat göra annorlunda? 
  • Vad hade du behövt av mig i den stunden? 

Lycka till nu, och hör gärna av er och berätta hur det gick!

Är du nyfiken på att dyka djupare i dessa perspektiv så kan vi redan nu berätta att vi inom kort kommer att lansera kursen “Bråka konstruktivt” för dig som vill bli bättre på konflikter! Vill du bli uppdaterad och få tillgång till “för-anmälan” med rabatterade priser? Anmäl ditt intresse genom att skriva “BRÅKA” till madeleine@mofjrd.com 👋🏽🥳

Lämna ett svar

Vill du läsa fler texter?

Podcast

Vill du lyssna på mina poddsamtal?

I din närmsta podd-app finns över 100 avsnitt med olika spännande perspektiv och teman. Här nedan hittar du de 4 senaste avsnitten av podden. Välkommen!