Min anteckningsbok

4 kännetecken för en hälsosam konflikt

Konflikter, måste de ske? Nej! 

Konflikter, kommer de ske? Ja! 

Hur kan vi då rusta oss för att bli mer medvetna om våra reaktioner, strategier och mönster när konflikterna väl uppstår? 

Hur kan vi lära oss att ha mer hälsosamma konflikter som tar oss närmre och djupare i kontakt med varandra istället för längre ifrån? 

Kanske är det till och med så att det knyter det sig i magen på dig när du läser och hör ordet bråk? Kanske har du erfarenheter med dig från förr som gör att din association till konflikter är tung? 

Jag har själv, på nära håll, bevittnat både relationer där destruktiva bråk som rent ut sagt skadat relationen också har varit något som byggt passion = EJ hälsosamt 

På lika nära håll har jag också bevittnat relationer där bråk eller meningsskiljaktigheter aldrig har tillåtits och därför tystats ned och sopats under mattan = EJ hälsosamt 

Här tror jag att det finns en mittenväg som går att hitta genom att bli mer medvetna om våra strategier som uppstår i konflikter. 

Kanske har vi alldeles för många och skadliga konflikter i relationen?
Eller kanske har vi alldeles för lite konflikter i relationen som ett resultat av att vi inte vågar lyfta på obekväma samtal och stå i vår sanning? 

Kanske finns det en eller flera i relationen som utplånas på olika delar av skalan? 

Här tror jag att det finns något kraftfullt i att våga titta på de mönster som är levande i relationen och inom båda partnerna för att hitta till en mer hälsosam dynamik och relation till konflikter i relationer. 

Jag tror att hälsosamma konflikter är dem som tar oss närmre – inte längre ifrån varandra. Vad finns att lära oss av de konflikter som uppstår i relationen? Kanske kan vi genom de konflikter som uppstår hitta nya vägar för att fördjupa vår relation?

4 kännetecken för en hälsosam konflikt

  • Ni påminner varandra om att ni är på samma lag, även när det inte känns så
  • Ni tar båda två ansvar för era egna mönster och beteenden som kommer ut när ni är triggade på varandra och ber om ursäkt för det er partner upplevt som sårande
  • Ni kommer samman efter konflikten och pratar om, och reflekterar över, det som hänt och vad ni kan göra annorlunda till nästa gång
  • Ni validerar varandras perspektiv och upplevelse av vad som hänt – även när ni inte har samma uppfattning

Är du nyfiken på att förstå dina egna mönster och strategier som uppstår i konflikter, för att kunna ha mer hälsosamma konflikter?

Den 5/10 kl 18:30 startar kursen ”Så bråkar du konstruktivt och har konflikter som tar dig närmre din partner” där vi under 3 träffar på Zoom möts för att dyka djupare i just konsten att bråka mer konstruktivt. 

📩 Anmälan: www.goingdeeper.se/braka 

Lämna ett svar

Vill du läsa fler texter?

Podcast

Vill du lyssna på mina poddsamtal?

I din närmsta podd-app finns över 100 avsnitt med olika spännande perspektiv och teman. Här nedan hittar du de 4 senaste avsnitten av podden. Välkommen!